Pon-Pet 12 - 18h        +381 63 55 06 55        Mačvanska 31, Beograd    

Zašto su voće i povrće neophodni pušačima?

Zašto su voće i povrće neophodni pušačima?

Zašto pušači obavezno treba da pojedu pet porcija voća i povrća dnevno?

Na taj način će smanjiti rizik od hroničnih opstruktivnih oboljenja pluća (COPD) za 40%, prema rezulatitma jedne studije. Svaki dodatni obrok voća ili povrća dalje smanjuje rizik za 8%, tako da se sada preporučuje i do 10 ovakvih porcija dnevno, od oko 80 gr. Ovo se pre svega odnosi na jabuke, lisnato povrće i paprike. Jagodasto voće, paradajz ili luk nemaju takav učinak.

Opšte je poznato da pušenje povećava rizik od neizlečivih bolesti pluća, koje mogu biti smrtonosne, što podrazumeva i hronični bronhitis i emfizem. Pušački kašalj i šištavo disanje muči ogroman broj pušača i bivših pušača. Povećan unos povrća i voća, koji imaju antioksidativno dejstvo, ne samo da smanjuje rizik od hroničnih plućnih bolesti, već i od kardiovaskularnih bolesti, kancera i gojaznosti, i višestruko je koristan.

Studiju je vodila Dr Joanna Kaluza, sa Karolinska instituta u Stokholmu. Počev od 1998. godine, analizirano je 44.335 sredovečnih muškaraca, u periodu od 14 godina. Njih 1. 918 obolelo je od COPD-a do kraja studije. Oko dve trećine su bili pušači ili bivši pušači. Podeljeni su na pet grupa, u zavisnosti od dnevnog unosa voća i povrća. Zatim su podeljeni prema pušačkom statusu. Pokazalo se da bivši pušači sa visokim unosom svežeg voća i povrća imaju 34% manje izgleda da dobiju neko od hroničnih opstruktivnih oboljenja pluća. Svako povećanje ovog unosa smanjivalo je rizik za nekoliko procenata.

Međutim, ovakvi rezultati nisu nađeni kod osoba koje nikada nisu pušile. Isto tako, naglašeno je da način ishrane ne može biti lek za sve bolesti. Najvažnije što možemo uraditi da sprečimo pojavu COPD-a jeste da ne pušimo ili da ostavimo cigarete.

Leave a Reply

Call Now ButtonPozovi Nutricionistu