Pon-Pet 12 - 18h        +381 63 55 06 55        Mačvanska 31, Beograd    

Zašto je “clean eating” opasan

Zašto je “clean eating” opasan

„Clean eating“ nije pomodarstvo, to je poremećaj u ishrani

– Dr Max Pemberton

Takozvana „zdrava hrana“, način ishrane poznat na Zapadu kao „Clean eating“, po mišljenju doktora Maksa Pembertona, psihijatra, publiciste i novinara iz Londona, neće pomoći u rešavanju problema sve većeg procenta gojaznih osoba, jer je to ustvari ozbiljan poremećaj u ishrani.

Britansko Društvo za osteoporozu upozorava da će pridržavanje ovog načina ishrane, koju nazivaju tempiranom bombom, dovesti do slabljenja koštanog sitema čitave generacije mladih. Procenjuju da je oko 40% mladih osoba probalo ovaj način ishrane, koji podržavaju i mnoge poznate ličnosti iz sveta šou biznisa, savetujući izbacivanje čitavih grupa namirnica iz svakodnevne ishrane. Ono što oni propuštaju da kažu jeste da isto tako, provode sate i sate vežbajući, imaju dobre genetske predispozicije i uveliko se oslanjaju na fotošop i erbraš tehnike kojima koriguju svoje fizičke nedostatke.

– Mlada žena koja sedi preda mnom pokušava da me ubedi da je šećer zlo. „Glukoza je jednostavno izvor energije. Vašem telu je neophodna za život“, odgovaram joj. Nestrpljivo me je pogledala. „Ona uništava jetru“, kaže. „To nije tačno“, odgovaram joj i upuštam se u raspravu sa njom, objašnjavajući joj zašto ne može da živi samo na povrću. Njena ishrana se svodi na salate. Nije potrebno biti lekar pa shvatiti zbog čega je ona bolesno mršava i često pada u nesvest, ali ona gleda klipove na YouTube-u o pogubnom učinku ugljenih hidrata i ubeđena je da ja nisam u pravu.

– Ovakve razgovore sam vodio sa pacijentima bezbroj puta . „Zdrava hrana“ nije bezazleni trend koji treba da zameni nezdrave dijete. To je epidemija koja se širi po sajtovima sa Divljeg Zapada po Internetu, koji neodgovorno prenose preporuke koje mogu imati pogubne efekte po zdravlje. Uveravam vas da oni jednostavno šire dezinformacije. Hrana kojom se navodno hrane poznate ličnosti kojima možemo pozavideti na izgledu nije, ustvari, sve što oni konzumiraju. Kada opisuju svoj dnevni jelovnik, zaboravljaju da pomenu napade gladi i noćno prejedanje, npr. konzumiranje 2000 kalorija kolača i sladoleda, koje posle toga pokušavaju da povrate, provodeći sat vremena u kupatilu.

–Da li je zaista uputno slediti savete osoba čije je odnos prema hrani do te mere nenormalan, da se može govoriti o psihičkom poremećaju? Naravno, biće onih koji će reći da se oni pridržavaju „zdrave hrane“ i nemaju poremećaj u ishrani. Reći će da su zdravi, da je savremen način ishrane štetan i da su ga iskorenili iz svojih života.

–To su gluposti! Osnovna postavka, sama suština ovog načina mišljenja, je pogrešna. Sama ideja „clean eating“ (čiste hrane) implicira da su neke vrste hrane prljave i loše, što jednostavno nije slučaj. To je suštinski pogrešan način gledanja na svet. Postoje zdrave i nezdrave količine različitih vrsta namirnica, ali hrana sama po sebi je upravo ono što joj ime kaže. Naročito je zabrinjavajuće to što mnogi zagovarači ovog trenda ne poseduju nikakve ili takoreći nikakve kvalifikacije na polju nutricionizma, a dozvoljavaju sebi slobodu da određuju šta je „zdravo“, a šta ne.

–Čitav pokret počiva na nepouzdanim podacima i šarlatanstvu, a ne na konkretnim podacima. Način ishrane lišen čitavih grupa namirnica stvara nezdrave predstave u glavama ljudi, a ne promoviše zdravlje, već naprotiv, predstavlja opasnost po javno zdravlje.

Leave a Reply

Call Now ButtonPozovi Nutricionistu