Pon-Pet 12 - 18h        +381 63 55 06 55        Mačvanska 31, Beograd    

Zašto je bolje kuvati kod kuće

Zašto je bolje kuvati kod kuće

Osobe koje izbegavaju izlaske na večeru su zdravije i jedu više voća i povrća, potvrdila je studija profesora Adama Drevnovskog sa Univerziteta u Vašingtonu. On kaže: „Ukoliko češće budete pripremali hranu kod kuće, bolje ćete se hraniti, i manje će vas koštati“.

Istraživači su koristili indeks zdrave ishrane (HEI), mernu jedinicu koja u SAD-u služi kao pokazatelj kvaliteta ishrane, na uzorku od 437 odraslih osoba. Ispitivali su da li u svakodnevnoj ishrani koriste ispravne kombinacije voća, povrća i ostalih namirnica. Učesnici su beležili sve što su konzumirali u toku prethodne sedmice, kao i gde. Hrana pripremljena kod kuće imala je veću korelaciju sa dijetetskim zahtevima, što znači da je u većoj meri zadovoljen preporučeni unos različitih hranljivih materija.

Učesnici studije koji su obedovali kod kuće samo tri puta nedeljno imali su prosečan skor 67 prema indeksu zdrave ishrane, za razliku od onih koji su šest puta nedeljno pripremali glavni obrok kod kuće, i koji su postigli indeks 74.

Poseban deo ove studije odnosio se na odnos između materijalnog stanja i odluke da se obeduje izvan kuće. Mada je uvreženo mišljenje da osobe sa nižim primanjima češće konzumiraju brzu hranu, ova studija to nije potvrdila. Međutim, druga studija sa Harvard univerziteta je potvrdila da su osobe koje po pravilu pripremaju hranu kod kuće vitkije, i da je kod njih rizik od dijabeta manji za 15%.

Leave a Reply

Call Now ButtonPozovi Nutricionistu