Pon-Pet 12 - 18h        +381 63 55 06 55        Mačvanska 31, Beograd    

Zašto je badem čudesna namirnica

Zašto je badem čudesna namirnica

Šaka badema dnevno povećava nivo „dobrog“ holesterola i štiti od srčanih bolesti.

I ne samo to: svakodnevno konzumiranje badema pomaže i u otklanjanju plaka iz organizma, prema novim istraživanjima. Samo 43g badema povećavanju dobar holesterol za 19%, istovremeno olakšavajući eliminisanjeg „lošeg“ holesterola što, kako je poznato, smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

„Mada bademi nisu lek-za-sve, kada se konzumiraju umereno i umesto hrane niže nutritivne vrednosti, oni su odličan dodatak zdravoj ishrani, i mogu imati mnogostruki učinak, pa i na zdravlje vašeg srca“, kaže profesor Kris-Erterton sa Državnog univerziteta u Pensilvaniji. On poredi HDL sa kesom za otpad koja ulazi u našu cirkulaciju. Ona se polako povećava i zaobljuje, sakuplja holesterol iz ćelija tkiva, da bi ga dovela do jetre, gde treba da se razloži. Studija je pokazala da je kod ispitanika koji su jeli bademe bilo više velikih delića, koji su otpremali holesterol u jetru na preradu i izbacivanje iz organizma. Bademi su odličan izvor zdravih masti, vitamina E i vlakana.

U toku perioda od šest nedelja, 48 osoba starosti od 30 do 65 godina sa visokim nivoima LDL, tj. „lošeg“ holesterola u krvi, bili su podvrgnuti identičnom načinu ishrane, osim što su jedni za užinu dobijali 43 gr neslanih sirovih badema, a drugi mafin od banane sa puterom. Rezultati analize krvi su pokazali da bademi pojačavaju funkciju „dobrog“ holesterola, HDL-aza 6.4%, a rezultat toga je da se više plaka odstranjuje iz arterija.

Grickanje koštunjavih plodova povećava šanse za preživljavanje kancera debelog creva za 57%

Lekari savetuju ovim pacijentima da povećaju unos badema, oraha i indijskih oraha, dok kikiriki ili puter od kikirikija nemaju ovakav efekat. Na taj način se smanjuje i rizik od recidiva za 42 %, prema jednom istraživanju.

Leave a Reply

Call Now ButtonPozovi Nutricionistu