Pon-Pet 12 - 18h        +381 63 55 06 55        Mačvanska 31, Beograd    

Vežbanje je uvek korisno

Vežbanje je uvek korisno

Ovo je rezultat do koga je došlo 85 različitih studija, koje su uporedili naučnici sa univerziteta Jyväskylä u Finskoj. Ispostavilo se da vežbanje ima pozivan uticaj na više od 85% indikatora fizičkih i funkcionalnih sposobnosti kod pacijenata obolelih od Alchajmerove bolesti, dijabetesa tipa 2, slabosti srčanog mišića, nekih oblika raka i 22 hronične bolesti. Vežbanje može biti dobra prevencija fizičke nesposobnosti, a neke vrste vežbi mogu se primenjivati i kod izrazito teških stanja. Aerobik i kalenetiks su preporučljivi za ove pacijente.

Pored toga, pravilnom ishranom i redovnim vežbanjem može se sprečiti pojava artritisa, što opovrgava teoriju da se ovde radi o „zamoru marerijala“. Nepravilna ishrana i fizička neaktivnost dovodi do reprogramiranja ćelija u zglobovima, ustanovili su istraživači na univerzitetu Surrey. To dovodi do promene njihove funkcije i hiperprodukcije glukoze, koje se organizam teško oslobađa, i tada nastaju zapaljenske promene. Zapaljenje hrskavice je prvi znak osteoartritisa, koji se manifestuje bolom i ukočenošću.

Potrebno je da stručnjaci osmisle odgovarajući program treninga kako za hronične bolesnike, tako i za slučajeve kada vežbe ne pomažu u terapiji osnovne bolesti, već imaju za cilj sprečavanje sekundarnih posledica. Isto tako, uticaj fizičke aktivnosti na psihičko stanje pacijenata je značajan, jer popravlja raspoloženje, pa se smanjuje potreba za drugačijim podsticajima.

Leave a Reply

Call Now ButtonPozovi Nutricionistu