Pon-Pet 12 - 18h        +381 63 55 06 55        Mačvanska 31, Beograd    

Pušenje i treninzi

Pušenje i treninzi

Pušači su zasigurno svesni da je odbacivanje ove štetne navike najbolji način da se izbegne prerana smrt koju ona može prouzrokovati. Međutim, kontroverzna nova studija pokazuje da bi pušači mogli sebi produžiti život češćim odlaskom u teretanu i bildovanjem grudnih mišića. Naučnici veruju da je kod osoba sa razvijenijim grudnim mišićima manja verovatnoća da će umreti od posledica udisanja duvanskog dima.

Naime, nerazvijeni pektoralni mišići se dovode u vezu sa 120% većim rizikom od prerane smrti prouzrokovane pušenjem. Ovi pokazatelji su čak i uverljiviji kod odraslih osoba koje nisu imale neizlečivo hronično opstruktivno oboljenje pluća, koje je najčešće prouzrokovano pušenjem. Ovo takođe dovodi da zaključka da su osobe sa nerazvijenim pektoralnim mišićima izložene većem riziku od smrti prouzrokavane srčanim bolestima ili moždanim udarom – što su sledeće dve opasnosti kojima su izloženi pušači.

Autor studije, Dr Alejandro Diaz sa harvardskog univerziteta, prokomentarisao je ovaj rezultat kao „zanimljiv“. Po njegovom mišljenju, kod pušača koji boluju od hronične opstruktivne bolesti pluća, drugi faktori, npr. upotreba kiseonika, mogu delimično kompenzovati gubitak mišićne mase. S druge strane, čitav niz ranijih studuja je potvrdio da pušenje dovodi do oštećenja mišića, čak i kod tzv. zdravih pušača. Međutim, nije bila poznata veza između gubitka mišićne mase i viših stopa smrtnosti pušača.

Ispitivanje veze između razvijenosti grudnih mišića i mišića duž kičme i dugovečnosti izvedeno je upoređivanjem tomografskih snimaka oko 7.000 pušača, prosečne starosti od 60 godina. Pacijenti su bili podeljeni u četiri grupe, u zavisnosti od mišićne mase, i njihovo zdravstveno stanje je praćeno pet godina, u kom periodu je njih 653 umrlo. Tomografskim snimanjem se može utvrditi ne samo postojanje raka pluća, već i pektoralna masa, čime se mogu prepoznati pušači koji se izlažu najvećem riziku

Leave a Reply

Call Now ButtonPozovi Nutricionistu