Pon-Pet 12 - 18h        +381 63 55 06 55        Mačvanska 31, Beograd    

Prekomerna telesna težina bitno povećava rizik od raka dojke

Prekomerna telesna težina bitno povećava rizik od raka dojke
  • Gubitak samo 3,8 kg (odnosno oko 5% telesne težine) bitno umanjuje rizik od raka dojke, rezultat je najnovijih istraživanja
  • Redukovanje telesne težine za 15% ili više smanjuje rizik od nastanka ove vrste kancera kod žena nakon menopauze za 37%
  • U masnom tkivu se skladišti estrogen, čije se visoke vrednosti dovode u vezu sa nastankom raka dojke
  • Povećanje telesne težine povećava rizik od obolevanja od nekih oblika raka dojke za više od 50%
  • Jedna od osam žena u nekom trenutku tokom svog života se suočava sa ovom bolešću

Obimna studija koja je sprovedena u Ujedinjenom Kraljevstvu potvrdila je da gubitak telesne težine kod žena bitno smanjuje verovatnoću da će u nekom trenutku oboleti od raka dojke. Iako je već dugo vremena poznato da postoji veza između povišene telesne težine i gojaznosti i rizika od ove bolesti, dokazivanje ove činjenice zahtevalo je obimnu višegodišnju studiju.

Istraživači veruju da masno tkivo luči višak estrogena koji se u njemu skladišti, koji deluje kao okidač u stvaranju kancerogenih ćelija. Druga pretpostavka je da su osobe sa prekomernom telesnom težinom i gojazne osobe podložnije zapaljenskim procesima, koji izazivaju oticanje zglobova, tkiva ili organa. Takvi procesi oštećuju DNK, tj. genetski kod ćelija, što može izazvati nastanak tumora.

Isto tako, zapaljenska oboljena desni mogu povećati rizik od raka dojke i do tri puta. Veruje se da bakterije koje izazivaju zapaljenske procese desni putem krvotoka stižu do tkiva dojki, kao i da mogu ugroziti čitav organizam u mnogo većoj meri nego što se pretpostavljalo.

Studije sprovedene u Medicinskom centru Hope u Kaliforniji, kao i na Harvardu, potvrdile su ove pretpostavke. Čak i relativno skroman gubitak prekomerne težine bitno smanjuje rizik od nastanka raka dojke. Redukovanje telesne težine je drugi po redu faktor rizika, posle pušenja, koji je moguće kontrolisati u situaciji kada je ova bolest u značajnom porastu u čitavom svetu.

Leave a Reply

Call Now ButtonPozovi Nutricionistu