Pon-Pet 12 - 18h        +381 63 55 06 55        Mačvanska 31, Beograd    

NE gaziranoj mineralnoj vodi!

NE gaziranoj mineralnoj vodi!

Naučnici kažu da konzumiranje gazirane mineralne vodi dovodi do povećanja telesne težine zato što ugljen dioksid dovodi do pojačanog osećaja gladi, delujući na najvažniji hormon koji izaziva glad.

Ispitivanja vršena na pacovima pokazala su da kod onih koji su pili negazirana zaslađena pića nije došlo do povećanja telesne težine. Međutim, oni kojima su davani gazirani napici – uključujući i one sa nula kalorija – uporno su se gojili. Svi su imali neograničeni pristup hrani. Nakon godinu dana, kod pacova koji su pili gazirana pića, došlo je do gomilanja sala oko vitalnih organa. Utvrđeno je da su u proseku konzumirali 20% više hrane.

Pobornici kampanje protiv gojaznosti smatraju da, ukoliko studije dođu do sličnih rezultata na ljudima, treba preduzeti odgovarajuće mere. Jedna pilot studija u kojoj je učestvovalo 20 zdravih osoba pokazala je da je kod onih koji su uz doručak pili gaziranu vodu došlo do šestostrukog povećanja nivoa hormona koji izaziva glad u odnosu na one koji su pili negaziranu vodu.

Leave a Reply

Call Now ButtonPozovi Nutricionistu