Pon-Pet 12 - 18h        +381 63 55 06 55        Mačvanska 31, Beograd    

Korisni efekti čaja

Korisni efekti čaja

Redovno konzumiranje čaja može sprečiti pojavu dijabetesa tipa 2: jedinjenja koja su pronađena u listićima čaja blokiraju apsorpciju šećera u krvotok. Čaj obara nagle skokove nivoa šećera u krvi do kojih dolazi nakon unošenja slatkiša između obroka.

Najnovija studija pokazuje da čaj bitno smanjuje količinu glukoze u krvi kod odraslih osoba kojima je neposredno pre toga dat napitak bogat glukozom. Stručnjaci veruju da polifenoli, koji se nalaze u čaju, blokiraju apsorpciju šećera. Dr Tim Bond, koji je vodio ovo istraživanje, kaže da je čaj, posle vode, drugi najpopularniji napitak u svetu. Najnovije istraživanje pokazuje da omiljen napitak Britanaca blagotvorno deluje na zdravlje, u svakoj životnoj dobi. Proces koji se dešava u organizmu nakon ispijanja čaja jeste da polifenoli obaraju Gl, tj. glikemijski indeks, zaslađenog napitka koji je prethodno dat ispitanicima. Štaviše, ova promena je potpuno nezavisna of insulina, za koji često mislimo da je jedini faktor koji kontroliše glukozu.

Poznato je da je kontrolisanje nivoa šećera u krvi od presudne važnosti da bi se sprečila stanja koja mogu biti opasna po život. To je takođe i način da se smanji mogućnost komplikacija koje mogu ugroziti život kod osoba koje već imaju ovu dijagnozu. Pored toga, uzimanje jedne šolje čaja dnevno, bilo crnog ili zelenog, može bitno umanjiti i rizik od demencije, pokazalo je jedno drugo istraživanje, koje su sproveli naučnici na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru. Oni su ustanovili da ovaj omiljeni napitak smanjuje verovatnoću oboljevanja od demencije za čak 50% u proseku, dok osobe koje imaju genetsku predispoziciju za Alchajmerovu bolest, mogu da smanje verovatnoću da će im se u mozgu pojaviti toksične grudvice za čak 86%.

Leave a Reply

Call Now ButtonPozovi Nutricionistu