Pon-Pet 12 - 18h        +381 63 55 06 55        Mačvanska 31, Beograd    

Gojaznost

Gojaznost

Gojaznost će Vas ubiti mnogo pre nego cigarete, dijabetes ili hipertenzija, upozoravaju stručnjaci

Najnoviji podaci o uzrocima smrti u SAD-u za 2014. godinu pokazuju da je gojaznost prouzrokovala 47% više preuranjenih smrtnih ishoda nego duvan. Zahvaljujući snažnoj kampanji protiv pušenja i zabrane pušenja na javnim mestima, smrtnost usled konzumacije duvana drastično je opala u proteklih15 godina. Tim stručnjaka koji je sproveo ovo istraživanje insistira da bi slične napore trebalo uložiti i u borbu protiv gojaznosti.

Visok nivo holesterola i dijabetes su druga dva uzročnika preuranjene smrti, ali daleko zaostaju za gojaznošću. Gojaznost je stanje koje je najteže kontrolisati, obzirom da za tri od pet vodećih uzročnika preuranjene smrti postoji terapija (dijabetes, hipertenzija i holesterol). „Izmenjeni oblici ponašanja kao faktor rizika su najneuhvatljivija oblast, a predstavljaju značajan uzročnik smrtnosti u SAD-u“, rekao je autor ove studije, doktor Glen Taskler sa klinike u Klivlendu. Zbog toga je važno naglašavati značaj gubitka prekomerne težine i držanja pod kontrolom dijabetesa, kao i formiranja zdravih navika u ishrani.

Takođe su naglašene i mogućnosti preventivne medicine, i razlozi zbog kojih ona treba da predstavlja prioritet za lekare. Da bi procenili broj godina života izgubljenih zbog svakog od ovih faktora rizika na koje se može uticati, istraživački tim je ispitao potencijalne promene u stopi smrtnosi kod svake populacione grupe sa po jednim od ovih faktora rizika. Takođe su procenili koliko bi eliminacija ili držanje pod kontrolom ovih faktora produžila očekivani životni vek. „Iako znamo neposredan uzrok nečije smrti, npr. rak dojke ili infarkt, ne postoji uvek i evidencija o otežavajućim faktorima, kao što su konzumacija duvana i alkohola, gojaznost ili nasledni faktor.“ Istraživanje se nastavlja, radi detaljne analize i dobijanja osetljivijih parametara.

Leave a Reply

Call Now ButtonPozovi Nutricionistu