Pon-Pet 12 - 18h        +381 63 55 06 55        Mačvanska 31, Beograd    

Dobra vest za kafopije

Dobra vest za kafopije

Po rečima stručnjaka, četiri šolje kafe dnevno neće ugroziti Vaše zdravlje.

Na osnovu više od 740 studija o uticaju kofeina na ljudski organizam, ustanovljeno je da unos od 400mg kofeina – koji sadrže 4 šolje kafe – u granicama dozvoljenog. Pod uslovom da se ova količina ne prelazi često, nema razloga za brigu. Kod trudnica, granica se spušta na 300 mg kofeina, odnosno tri šolje kafe.

Iako je ustanovljeno da ublažava zapaljenske procese i pojačava aktivnost mozga, kafein se odavno dovodi u vezu sa srčanim oboljenjima i demencijom. Takođe je poznato da ova najpristupačnija i najšire korišćena psihoaktivna supstanca na svetu može prouzrokovati ili pogoršati anksiozna stanja. Studija se odnosila na uticaj kofeina u pet oblasti: akutna toksičnost, kosti, srce, mozak i reproduktivna funkcija.

Evropska agencija za bezbednost u ishrani upozorila je da se osobe koje se ne pridržavaju ovih ograničenja izlažu čitavom nizu zdravstvenih rizika, od anksioznih stanja do otkazivanja rada srca. Upozorenje se odnosi i na vezu između unosa kofeina tokom trudnoće i rađanja beba sa nedovoljnom težinom, spontanog pobačaja ili urođenih anomalija novorođenčeta.

Međutim, daleko od toga da je kafa jedini napitak koji sadrži kofein, tako da se dozvoljen unos lako može preći konzumiranjem šolje čaja (50 mg) ili energetskog pića (Red Bull 80 mg). Mala tabla čiste crne čokolade sadrži oko 50 mg kofeina, dok ista količina mlečne čokolade sadrži upola manje kofeina. Coca-Cola, za koju se često misli da ima visok sadžaj kofeina, ustvari sadži 30 mg po konzervi. Međutim, kofein se često dodaje lekovima protiv bolova, da bi im se pojačao efekat.

I na kraju, jedan eksperiment je pokazao da je učinak jutarnjeg vežbanja jednak ispijanju jutarnje kafe. Umesto kafe ili kapućina, uštedećete novac i vreme brzim hodom i silaženjem i penjanjem uz stepenice, umesto da koristite lift.

Leave a Reply

Call Now ButtonPozovi Nutricionistu