Pon-Pet 12 - 18h        +381 63 55 06 55        Mačvanska 31, Beograd    

Dobra kondicija umanjuje 90% rizik od demencije kod žena

Dobra kondicija umanjuje 90% rizik od demencije kod žena

Na osnovu dugogodišnjih istraživanja na Univerzitetu u Geteborgu, naučnici tvrde da su sredovečne žene koje održavaju dobru fizičku kondiciju izložene 90% manjem riziku da kasnije u životu obole od demencije. Oni su pratili 191 ženu u periodu od 44 godine, beležeći parametre koji su se odnosili na nivo njihove fizičke kondicije, a zatim i na kognitivne sposobnosti. Rezultati do kojih se sada došlo su značajni, utoliko što pokazuju da je moguće poboljšati stanje kardiovaskularnog sistema kod sredovečnih osoba u toj meri da se bitno odloži, a ponekad i potpuno izbegne razvoj demencije u kasnijim godinama.

Mada je potrebno uraditi opsežnija istraživanja, kako bi se utvrdila uzročno-posledična veza između fizičke kondicije, tj. stanja kardiovaskularnog sistema i demencije, jasno je da postoji povezanost. Isto tako, potrebno je utvrditi u kom periodu života je dobra kondicija od najvećeg značaja.

Tokom ove studije, 191 žena prosečne starosti od 50 godina podvrgnuta je testu fizičkog opterećenja tokom vožnje bicikla.  Njih 40 je imalo odličnu fizičku kondiciju, 92 su bile srednje fizički spremne, dok je 59 žena bilo u slaboj fizičkoj kondiciji, tako da su neke morale i da odustanu od vežbanja zbog visokog krvnog pritiska, bolova u grudima ili drugih kardiovaskularnih problema. U toku 44 godine, ove žene su više puta podvrgnute ispitivanjima u odnosu na demenciju. Samo 5% žena koje su bile u odličnoj kondiciji na početku istraživanja je razvilo demenciju, dok ih je u grupi sa srednjom fizičkom spremom bilo 25%, odnosno 32% među ženama u slaboj kondiciji.

To znači da je 88% žena u odličnoj fizičkoj kondiciji manje obolelo od demencije u odnosu na srednju grupu, dok je među onima koje su morale da odustanu od vežbanja 45% obolelo od demencije kasnije tokom života.

Leave a Reply

Call Now ButtonPozovi Nutricionistu