Pon-Pet 12 - 18h        +381 63 55 06 55        Mačvanska 31, Beograd    

Čaša vina možda nije dobra za srce

Čaša vina možda nije dobra za srce

Upoređivanjem rezultata čak 45 studija, utvrđeno je da čaša vina dnevno nije blagotvorna za Vaše srce. Iako su neke ranije studije izveštavale da je stopa srčanih oboljenja niža kod osoba koje umereno konzumiraju alkohol nego kod trezvenjaka, pokazalo se da su ispitanici u tim istraživanjima mogle biti osobe koje su prestale da piju ili drastično smanjile količinu alkohola zbog postojećih zdravstvenih problema, pa je prema tome i njihovo zdravstveno stanje bilo lošije nego kod osoba koje su umereno konzumirale alkoholna pića, jer im to nije bilo zabranjeno.

Pored toga, stariji ljudi koji su dobrog zdravlja su češće skloni da ponekad popiju po koju čašicu, nego li oni koji imaju zdravstvenih problema. To stvara lažnu predstavu da postoji veza između umerenog konzumiranja alkohola i boljeg zdravstvenog stanja.

Glavni istraživač na ovom projektu, Dr Tim Stockwell, direktor Centra za bolesti zavisnosti Univerziteta Viktorija u Kanadi, kaže: „Uverenje da Vam jedno ili dva pića dnevno čini dobro je možda samo puštanje mašti na volju.“

Leave a Reply

Call Now ButtonPozovi Nutricionistu