Pon-Pet 12 - 18h        +381 63 55 06 55        Mačvanska 31, Beograd    

Brza hrana povećava rizik od karcinoma

Brza hrana povećava rizik od karcinoma

Čak iako niste gojazni, obroci prepuni „praznih“ kalorija, poput “fast food” obroka, mogu povećati rizik od nekih vrsta bolesti za čak 10%

To znači da iako nemate povećanu telesnu težinu, konzumiranje nezdrave hrane poput hamburgera, pica, pohovanih pilećih medaljona i sl. može povećati rizik obolevanja od karcinoma. Naime, radi se o visokoj vrednosti gustine energije (DED) koja ometa proces metabolizma kod žena u post-menopauzi. DED je mera kvaliteta hrane i odnosa kalorijske i hranljive vrednosti. Što više kalorija po gramu hrana sadrži, to je viši DED. Utvrđeno je da je kod žena čija je ishrana bogata DED, bez obzira na njihov indeks telesne mase, verovatnoća da će oboleti od karcinoma povećana za 10%. To znači da samo držanje pod kontrolom telesne težine neće umanjiti rizik od kancera uslovljenih gojaznošću, ukoliko u ishrani preovlađuje hrana visoke vrednosti gustine energije.

Nekoliko vrsta kancera su prisutniji kod gojaznih osoba, uključujući rak jednjaka, bubrega, debelog creva, dojke, pankreasa i materice.  Još uvek je potrebno istražiti kakvu ulogu DED može imati kod ostalih grupa, kao što su mladi i muškarci, a ova informacija bi mogla pomoći pri ubeđivanju žena u dobi post-menopauze da se opredele za hranu koja sadrži nizak DED, bez obzira na činjenicu da možda nemaju povećanu telesnu masu.

Integralna hrana, voće, mršavo meso i mahunarke smatra se hranom sa niskom DED vrednošću, jer obezbeđuje visok nivo hranljivih materija uz nisku kalorijsku vrednost. Nasuprot tome, procesovana, brza hrana se obično konzumira u većim količinama, zato što je oskudna u hranljivim materijama i zbog toga ne stvara osećaj sitosti.

Leave a Reply

Call Now ButtonPozovi Nutricionistu